SESI TEMUBUAL MARDI

SESI TEMUBUAL  MARDI 

Nama             :    Encik Abu Bakar
Tempat          :    MARDI Bintulu Sarawak
Penglibatan   :    Imanina , Kristal , Asikin , Nell 


PENGENALAN

  • Mardi iaitu sebuah badan berkanun yang menjalankan penyelidikan makanan dan pertanian serta asas tani. 
  • Antara maklumat ynag kami perolehi adalah, maklumat tentang makanan ternakan yang diperuntukan oleh MARDI.
  • Kambing merupakan sejenis haiwan ruminant, makanan utama kambing iaitu foraj (rumput dan dedaun).
  •  Rumput dan dedaun itu mestilah berkualiti. Seekor kambing memerlukan 10% dari berat badannya makanan sehari berat basah atau 2.5 – 30 % berat kering. 
  • Contohnya kambing seberat 30kg memerlukan 3kg rumput segar sehari. 
  • Jika kualiti rumput yang diberi tidak menepati keperluan kambing, makanan tambahan seperti konsentrat perlu diberi.   
  • Jenis-jenis foraj yang sesuai untuk kambing iaitu 
  1. rumput Napier] 
  2. rumput Guatemala
  3. rumput bracharia
  4. rumput setaria dan daun-daun berprotein tinggi seperti petai belalang. 
  • Cara pemberian foraj dengan memotong foraj hingga halus secara manual atau dengan mesin. 
  • Jika memotong foraj dengan halus kambing akan memakan daun dan batang sekali tanpa memilih. 
  • Foraj juga boleh diberi tanpa potong asalkan rumput tidak jatuh keatas lantai dan tidak dipijak oleh ternakan.


 


      


      


  • Seterusnya lembu, lembu juga merupakan haiwan ruminant. Cara pemakanan lembu juga tidak jauh beza dengan cara pemakanan kambing.


  • Di samping itu juga , makanan yang diberi kepada ternakan mengandungi beberapa peratus jagung. Jagung memberi ternakan banyak protein. 
  • Jagung memberi banyak kegunaan kepada ternakan iaitu antaranya dalam penjimatan kos. 
  • Silaj boleh dibuat menggunakan jerami padi, batang jagung dan pelepah kelapa sawit.





Disediakan : Nur Imanina Zainuddin
Diupdate    : Nur Imanina Zainuddin

No comments:

Post a Comment